Bodemvondsten uit Drenthe

Click here to edit subtitle

Zoekverhaaltjes...........

mailtje verstuurd na aanleiding van de vondst van een medaille door mijn broer Kees........


Hallo, mijn broer vond tijdens het zoeken met de metaaldetector een medaille er staat op LTC Quik en LTC Swift met de datum 16-09-1917 en dan 1e prijs. De medaille is waarschijnlijk met het stratendrek dat werd afgevoerd uit de grote steden om hier in de regio de grond te bemesten tijdens de vervening. Dus onze opa's die brachten het turf naar de steden en kwamen terug met hun pramen (boten) vol met wat men nu noemt het gft afval. De medaille is gevonden op een akker in zuidoost Groningen, Terapel om precies te zijn. Nu komt mijn vraag, is dit misschien iets voor jullie om te bewaren ??? Lijkt me een mooi item voor de club geschiedenis ??? Wij willen er niets voor maar hopen eigenlijk dat het weer bij jullie terecht komt waar het hoort !! Ik hoor wel als er eventueel belangstelling voor is..... m.v.g. Roelof en Kees Klasens


antwoord: 


Hallo Roelof en Kees,

ontzettend leuke vondst!

LTC Quick is een van de voorlopers van de huidige tennisclub Nijmegen-Quick. Swift is een wat kleinere club op enkele honderden meters afstand van ons huidig tennispark. Wij wisten niet dat er in het verleden gezamenlijke activiteiten (toernooi/clubkampioenschappen?) zijn georganiseerd.

In elk geval, wij willen graag in het bezit komen van dit historische object. Zo veel tastbaars uit het verleden is er immers niet meer voorhanden. We zullen het een mooi plekje geven!

met vriendelijke groet,

Peter van Gompel

secretaris T.C. Nijmegen-Quick.


Dit zijn toch de mooie berichten waarvoor wij het doen...... dit vind ik gewoonweg geweldig een medaille die na bijna honderd jaar terugkomt op de plek van bestemming !!!Zoekopdracht wapen in Deventer moordzaak !!!

 

Onlangs werd ik gevraagd door Wim Dankbaar een vooraanstaand iemand die moordzaken onderzoekt om mijn medewerking te verlenen bij het opsporen van het moordwapen.Via mail kwam het verzoek binnen bij mij, eerst toen ik het las, dacht ik dit is een geintje zeker....

http://www.jfkmurdersolved.com/dmz.htm 

Maar een dag later en wat gegoogled kwam ik erachter dat dit beslist geen geintje was.

Via duidelijke instructies en aanwijzingen over het wapen, de plek en verdere afspraken is het er van gekomen dat ik het verzoek heb aanvaard.

Het was een vrijdag in augustus dat ik smorgens vroeg opstond en mijn spullen in de auto laadde.

Had van mijn aanstaande schoonzoon zo een pratende landkaartkastje geleend en die ingesteld op het adres waar ik zijn moest.

Na een behoorlijke lange reis door ons kikkerlandje kreeg ik de melding " bestemming bereikt".

Toen de omgeving eens goed in me opgenomen en me georienteerd op richting etc etc.

Op een gegeven moment kwam ik er dus ook achter dat mijn auto exact naast de plek stond waar ik moest zijn, wauw wat een wonderbaarlijke apparaatjes zijn dat toch die navigatie systeempjes.

Heb toen mijn detector gepakt en over het prikkeldraad heen gekropen om bij de plek te komen, begroeid tot aan mijn middel !!! brandnetels, struikjes wat een moelijke plek zeg.

Schrammen en jeukbulten niet te zuinig !!

Nou ja wie niet sterk is moet slim zijn he, heb toen met mijn schep eerst de boel een beetje platgeslaan opdat ik toch de zwaai met de detector kon maken.

Elke piep die ik kreeg keek ik heel voorzichtig van wat het was, het kon ja het wapen zijn..........

Uren en uren achtereen de plek systematisch afgezocht, maar al wat ik vond niet het wapen.

Je begrijpt natuurlijk dat ik niet de nadere details van deze zoekopdracht kan vermelden omdat ik niet het belang van het onderzoek in de weg wil lopen.

Al met al wederom een aparte ervaring rijker geworden.

 

 Schriftelijke toestemming gekregen......


Bij de grote veranderingen rondom Bourtange met de aanleg van de natte horizon, heb ik van de vesting archeoloog en de provinciaal archeoloog H.Groenendijk schriftelijke toestemming gekregen om aldaar te mogen zoeken met mijn detector (er was een detectorverbod toentertijd aldaar). Ook tijdens de vele grote grondverzet werkzaamheden was ik daar regelmatig te vinden en heb vele dingen gemeld die eventueel van belang zouden kunnen zijn... vele asgaten gemeld, en zelfs nog een ossen graf gevonden. Ook bij de archeologische werkzaamheden assistentie verleend en enorm veel geleerd in de praktijk.

 

 

 

 

Munitie gevonden in vesting Bourtange


Tijdens werkzaamheden aan de vestinggracht in Bourtange is een grote hoeveelheid munitie uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het gaat om kogels van verschillende makelij. Een tankgranaat is inmiddels door het Explosieven Opruimings Commando (EOC) verwijderd.

De linie is de wal die tussen de vesting en de Duitse grens loopt over meer dan zeshonderd meter. Ze werd in 1796, in de Franse tijd, aangelegd. De gracht loopt evenwijdig aan de wal en wordt nu, voor het eerst sinds de aanleg, volledig opgeschoond. De Dienst Landelijk Gebied (DLG) voert die klus uit en heeft het archeologisch bureau Becker & Van de Graaf gevraagd bodemonderzoek uit te voeren.

Boven water
Onderzoeker Ko Lenting haalde kogels uit de Franse tijd letterlijk boven water en trof ook heel veel munitie uit de aprildagen van 1945 aan. Toen werd de wal namelijk ook gebruikt. Poolse bevrijders streden tegen terugtrekkende Duitsers. Tientallen militairen, vooral Duitsers, sneuvelden bij die strijd. ''Kogels voor karabijnen, mitrailleurs en ander geschut zijn opgedoken'', zegt Lenting. ''Ze zijn gebruikt door soldaten uit beide kampen. De tankgranaat is van Amerikaanse of Britse makelij en werd afgeschoten door de Polen.''

Na de vondst van de granaat werd de opruimingsdienst erbij gehaald. Die constateerde dat er geen gevaar meer bestond, maar nam het stuk munitie wel mee.

Lenting spreekt van een mooi stuk historie dat is opgedoken. ''Daarom bewaren we deze vondst ook. Alle munitie wordt gedocumenteerd en opgeslagen in een depot in Nuis. Die kan de vondst vervolgens in bruikleen geven.'' De archeoloog zegt dat de gehele linie en directe omgeving inmiddels met detectoren zijn doorzocht maar dat er geen ander zwaar of lichter geschut zijn aangetroffen. ''Liefhebbers hoeven dan ook daar niet meer te zoeken. Bovendien houdt de politie de zaak tijdens de werkzaamheden in de gaten.''

[Bron: Dagblad van het Noorden, 21 juli 2005]

Ook ik was hierbij van de partij en heb geholpen met het speuren naar de vernoemde munitie, hier hebben we echt de bodem centimeter voor centimeter van de gehele gracht afgezocht.Ook mocht ik meehelpen met het in kaart brengen en vondsten intekenen, hoogtes meten etc etc.. Heb daar dus ook een Russische granaat en een deel van een kanonskogel gevonden.
Weer een gouden ring !!


Telefoontje ontvangen met de vraag  een ring op te zoeken die verloren was geraakt tijdens het tuinieren.


Dus vroeg uit de veren en de auto ingepakt.
Na circa een uurtje rijden met diverse omleidingen kwam ik aan op de plaats van bestemming.
Na kennisgemaakt te hebben en een lekkere bak koffie navraag gedaan waar de ring eventueel zou kunnen liggen.
Eerst maar eens de groene container overhoop alles vlakgeschoven en de detector erover,niets!!!
Toen de zijkant van het huis,gazonnetje,enkele piepjes maar niet de ring.
Daarna wou ik richting de achterkant van het huis gaan en kwam daarbij de beruchte coniferen tegen waar in gewerkt was om de bruine dorre takjes uit te halen.
Aan de onderkant kon ik met de detector bijna nergens bijkomen,er was een stenen border en daarachter lag circa 10cm ruimte,toch maar proberen dus.
Op enkele plekjes tussen de stammen kon ik de detector wat verder naar binnen krijgen tussen die stammen,dit waren maar twee plekjes.
De eerste,niets. De tweede,JAWEL echt het misselijkmakend goudgeluidje.
Ik ging toen met mijn handen het spul de dooie takjes en afval tussen de stam wegkrabben richting het tegelwerk.
Op een gegeven moment had ik er al een mooi hoopje liggen, de detector erover en ja hoor ik had het signaal terug.
De boel uitpluizen, nog een keer de detector erover en ja hoor daar was de ring!!!!
Op dat moment was ik even alleen,de vrouw waar de ring van was was dus nog druk bezig om alle afval weer in de container terug te doen.
Toen heb ik mijn detector opgeborgen en stak ik de ring in mijn broekzak.
Direct erna kwam de vrouw aangelopen en ik zei  "ik ben er zat van en stop ermee.
Direct hierop pakte ik de ring en legde het op mijn hand als op een presenteerblaadje voor haar neer.
Nou de blijdschap en vreugde die ik toen zag kom je niet vaak meer tegen !!!
Na nog een bak koffie en een echt fikse beloning ben ik weer tevreden huiswaarts geprutteld met mijn ouwe trouwe dieseltje.

groeten Roelof.

Uniek hoornwerk ontdekt bij Schans Bourtange 
(7-6-2005)

De Stichting het Groninger Landschap heeft tijdens de graafwerkzaamheden bij de Schans Bourtange een geheel nog in takt zijnde Hoornwerk (verdedigingswerk) blootgelegd. Het Hoornwerk heeft dienst gedaan tussen 1649-1672. De vondst is weer afgedekt. Een profiel van 140 meter lang is nog zichtbaar.

Het Hoornwerk was vroeger een extra verdedigingswerk dat een insteek in oostelijke richting maakte. Hierdoor was het mogelijk de vijand nog eerder aan te zien komen en in een vroeg stadium af te schrikken c.q. dood te schieten. De vesting-archeoloog Ko Lenting van het opgravingsbedrijf Becker & Van de Graaf BV spreekt van een voor Bourtange uitermate belangrijke vondst. De afgelopen dagen heeft Lenting besteed aan het documenteren van de bodemlagen en de voorkomende historische patronen. Dat er delen van een Hoornwerk aanwezig zouden zijn was te verwachten, echter zelfs deskundigen hadden zo’n fraai en compleet Hoornwerk niet verwacht. 

Door de vondst zal een gedeelte van de natte horizon niet gerealiseerd worden. Ook zal de glacis hoger worden aangelegd dan aanvankelijk de bedoeling was. Dit om de onderliggende waardevolle bodemlagen te beschermen. Om het Hoornwerk voor mensen zichtbaar te maken is een profiel gemaakt over een lengte van 140 meter.

Bij deze opgraving viel ik gelijk met mijn neus in de boter.
Het toeval wil dat ik dhr Ko Lenting persoonlijk ken (we zaten beide bij dezelfde stichting S.A.M. archeologie en monument te Emmen.)
Op een avond reed ik dus (zoals zo vaak) weer richting Bourtange.
En zag dat Ko bij de opgraving aldaar bezig was zijn werkzaamheden uit te voeren.
En ja hoor ik heb toen en later het hele afgravingsvlak af mogen zoeken.
Voor mij was dit een belevenis zeg!!!
Met mijn detector echt in de geschiedenis zitten te piepen,elk piepje elk dingetje voorzichtig boven halen.
Woow dat geeft een kick.
Dit was voor mij echt een bekroning op het zoeken daar in Bourtange.
Ik zoek al bijna 10 jaar daar om de vesting over de akkers en ben zeer geinteresseerd in alles wat er dus mee te maken heeft.
En had dan ook nooit verwacht dat ik zoiets eens mocht meemaken,voor mij is een behoorlijk droompje uitgekomen. 

Wijsheid van een oude man !!!

Tijdens het zoeken raakte ik in gesprek met een oude man.
Hij vertelde van vroeger,hele verhalen kwamen voorbij en ik luisterde aandachtig naar wat hij zei.
Naarmate het gesprek vorderde kreeg hij interesse in hetgeen wat ik aan het doen was.
Hij kwam hierop met een tip die ik nooit weer vergeet!!
Hij zei: Roelof als je midden in het veld loopt kijk dan eens goed om je heen,ga op je knieen zitten en denk dan dat overal 1 meter water staat.
Waar zou jij dan naar toe gaan om je te vestigen??
Of te leven?
De kanalen waren er heel vroeger niet ook de sloten waren nog niet gegraven dus een droog plekje om te leven moest je zoeken in de hogere stukken.
Altijd als ik nu dus loop te zoeken in the middle of nowhere dan denk ik terug aan dit gesprek .

Auto sleutels terug.

Tijdens mijn bezoek aan de garage kreeg ik de vraag
of ik ook autosleutels kon vinden met mijn goudzoekapparaat.
Ze hadden een klant die de dag tevoren met de tuin bezig waren geweest.
En hierbij hun autosleutels zijn verloren,ze hadden alles nagezocht
en geharkt maar geen sleutels teruggevonden.
Hierop zei ik ik wil wel een poging wagen.
Adres gekregen en ben er gelijk naar toe gegaan.
De tuin bekeken en met de eigenaar een praatje gemaakt.
Het vervelend was dat ze geen reserve sleutel van de auto hadden,
die was er nog steeds niet bijgemaakt ze waren het al langer van plan.
Maar om de een of andere reden was het er tot op heden nog nooit van gekomen.
Detector aan,zoeken en nog geen 5 meeter onderweg bingo.
Ik had de sleutels terug,de mensen blij en ik tevreden weer naar huis. 

Gevaarlijke munitie op wandelpaadjes !!!

Op een dag kreeg ik een telefoontje.
Een vroegere buurman van mij belde en vroeg mij of ik nog wel eens zocht met de metaaldetector.
Nou ja die vraag was vlot beantwoord.
De buurman had een probleem op zijn werk,ze hadden namelijk een paar weggetjes verhard met schelpen
die afkomstig waren uit Denemarken.
In deze schelpen hadden ze een paar scherpe kogels gevonden.
En dit was natuurlijk het probleem.
De weggetjes die verhard waren door middel van de schelpen lagen in een dierenparkje die vrij toegangkelijk
voor het publiek was.
Er was op een van de afgelopen dagen een kind naar hem toegekomen en een scherpe kogel afgeleverd aan hem.
Hierop heeft men het parkje gesloten voor publiek en de instanties gealarmeerd.
De EOD werd gebeld,maar dat kon nog wel 1 a 2 weken duren voor dat zij hier naar toekwamen.
Er werd contact opgenomen met de leverancier van de schelpen,
en die zei dat het onmogelijk was dat er scherpe munitie in de schelpen aanwezig kon zijn 
omdat alle schelpen gezeefd werden voor dat ze verpakt en verstuurd werden.
De gemeente zat ook met de handen in het haar.
Dus toen ik maar in de baan.
Ben er naar toe gegaan en de situatie eens in me opgenomen,de kogel die gevonden was even goed bekeken
en die leek me nog behoorlijk stabiel.
Heb daarop besloten om het te doen.
Detector aangezet,toink toink toink ik dacht wat is dat???
Nagevraagd of er misschien schrikdraad in de omgeving zat,en jawel dus de stroomklok uit laten schakelen.
Zoeken,zoeken en nog eens zoeken.
Ik vond op de eerste dag circa 14 scherpe kogels (van die grote .50) en veel granaatscherven,en geloof het of niet
er lag verder helemaal niets in die schelpen,alleen maar kogels en scherven.
Later in de week heeft men de andere weggetjes ook verhard met die schelpen,en natuurlijk die ook goed afgezocht.
Totaal vond ik 19 scherpe patronen,ook de mensen met de stropdassen voor kwamen langs om een kijkje te nemen
en heb giga veel complimentjes gekregen voor mijn werk.
Ook de betaling (jawel) ik kreeg betaald voor het zoeken was niet gering.
Na afloop kon ik hun de garantie geven dat voor 99,9 procent er geen kogels meer in hun paadjes kunnen liggen.
Ik ben blij dat ik het gedaan heb,ik moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren met die spelende kinderen.
Moe,nat en tevreden pruttelde mijn dieseltje weer naar de zuidoosthoek van Drenthe 

Verloren ring met een enorme emotionele waarde.....

Het was op een vrijdag toen ik tussen de middag een telefoontje kreeg.
Een mevrouw belde en kwam met een verhaal over een verloren trouwring waaraan zij zeer gehecht was.
Ze waren met de gehele buurt al aan het zoeken geweest en hadden zelfs al een detector gehuurd en gezocht,wat helaas niet mocht baten.
Ook de putjes werden niet vergeten,alles werd eruit gehaald en heel precies nagekeken.
Zelfs s'morgens vroeg toen gemeentewerken kwam om gras te maaien,werd die man vriendelijk verzocht om vooral daar op die bewuste plek niet te gaan maaien.
Via internet was ze bij mij terechtgekomen.
Ik had die middag nog wat te doen en vertelde haar dat ik laat in de middag wel even langs kwam om een poging te wagen.
Zo gezegd zo gedaan,tegen 16:15u was ik ter plaatse.
Na wat overleg van waar de ring zo ongeveer kon liggen ben ik maar begonnen met de zoektocht.
De gehele plek centimeter voor centimeter afgezocht en nog eens afgezocht,en je raad het al........ helemaal niks behalve dan een stuiver en wat ander ondefinieerbaar spul.
Toen zei ik dat ik hun wel met 99% zekerheid kon zeggen dat de ring hier niet lag.
Maar er was nog een plekje waar de ring ook kon liggen,en dat was bij de buren in de tuin,want daar was mevrouw ook aan het snoeien geweest.
Dus op pad naar de buren,en ja hoor de plek werd me gewezen waar de werkzaamheden hadden plaatsgevonden......... EN geloof het of niet,EEN ZWAAI en het was raak!!!!
Blijdschap en nog eens blijdschap,het was namelijk een ring met een hele grote emotionele waarde de ring was eigenlijk gemaakt van twee ringen aan elkaar de ring van haar overleden man was er in verwerkt.
Na het bijkomen gingen we nog even lekker koffiedrinken bij haar thuis en hebben nog wat nagepraat.
Op een gegeven moment vroeg ze mij wat het kostte,hierop gaf ik als antwoord niets! Het was voor mij al lang leuk dat de ring weer terecht was en dat ik hier dus niets voor wou.
Ze drukte me toch een behoorlijk bedrag in de handen want dat vond zij het wel waard.
Niet door het geld wat ik kreeg,maar er bekroop mij een heerlijk dankbaar gevoel en ben dus heel tevreden huiswaarts gekeerd.

Oplettend ventje !!!! geweldig mooi.....

Het was op een mooie woensdagmiddag,ik was aan het zoeken in de buurt van Valthe.
Hier op deze plek was vroeger een schans gebouwd en dus voor mij interessant om een keertje te gaan zoeken.
Op eens hoorde ik kinderen aankomen,die hadden natuurlijk vrij van school op die woensdagmiddag.
Ze waren met zijn vijfjes.
Er werd gelijk gevraagd van wat ik aan het doen was,uitleg gegeven van het detecteren en een heel verhaal erbij natuurlijk.
Heb ze wat vondsten laten zien, en hierbij ook verteld van oogvondsten die je zo op een akker doet,nou dat was maar 
even ze renden opzij en kwamen met allerlei scherfjes en steentjes aanzetten.
Ook vertelde ik hun dat de goede vondsten in mijn ene zak gingen en de mindere in de andere zak.
Nou was er een jochie bij ik schat een jaar of 6 die was erg stil maar hij hield me steeds in de gaten en nam alles in zich op wat hij mij zag doen.
Zo goed en kwaad het kon ging ik verder met zoeken, ook liet ik hun om beurten eens de detector vasthouden en eventjes laten zoeken.
Na een poos en diverse vondsten verder stuitte ik op een cent, liet hem zien en stopte hem in de zak.
PLOTSKLAPS hoor ik NEE!! NEE!! die moet in die andere zak !!!!
De hele tijd had ik dat ventje niet gehoord en ineens was hij er!!
Heb het muntje weer opgevist en in mijn andere zak gedaan, het ventje had goed opgelet.
Na een poosje vertrokken ze, en ik liep daar weer alleen en met een vette smile op mijn gezicht dacht ik aan dat ventje terug.
Er was er dus eentje bij die echt oplette!! 

Nog een gouden ring...............

Op een dag werd ik gebeld door een boer die ik al heel lang ken.
Hij zei " bij mijn overburen zijn ze aan het grasmaaien geweest 
en nou heeft de zoon des huizes zijn (dure) gouden ring verloren." 
Zou misschien willen proberen om hem weer op te sporen?
Tuurlijk wou ik dat want wat is er mooier dan iemand te verblijden
met het terugvinden van zo een ring.
Bij de boerderij aangekomen,eventjes overlegd van waar ongeveer 
de ring zou kunnen liggen.
Nou ik zeg je,groot groter en grootst was het gazon waar hij dus kon liggen.
Toch maar even doorvragen,wanneer merkte je het?
Waar denk jezelf?
Op een gegeven moment zei de zoon,daarachter waar al het gras op een hoop ligt 
heb ik mijn handschoenen uit gedaan om het gras uit de bak te halen.
(het belletje ging rinkelen bij mij)
Ze hadden echt een hele hoop gras daar liggen,ik schat wel 15x2meter.
De vader ging me voor en begon met het gras uitelkaar te schoppen,
ik heb hem hierop direct gevraagd om er mee te stoppen om onnodige verspreiding of 
omdat de ring er toch tussen kon zitten hij niet door deze actie de bossage ingeschopt werd.
Ook hadden ze al een hele hoop met een grove zeef doorgezeefd,in de hoop hem op die manier
terug te vinden.(wat helaas niet mocht baten)
Met de detector over de hoop heen,en ja hoor meestal zoals altijd,als je vooraan begint
dan vind je het achter.
Ik kreeg me daar een piep,gelijk een frisdrank blikkie wooooooow,eventjes wat gras opzij
en daar kwam me toch een knoeperd van een ring tevoorschijn!!!
De zoon zag dat ik me bukte en de ring opraapte,hij kwam dichterbij.
Ik vroeg aan hem is dit de ring??
Bijna 1 meter kwam hij van de grond (ik kon hem nog net tegen houden,anders was hij begonnen te vliegen denk ik)hahahahaha.
Hierna hebben we na de vele verhalen en de drankjes afscheid van elkaar genomen en werd
ik nogmaals enorm bedankt.
Weken later ging de bel,deur geopend en wie stond daar??
Jawel de vader van die jongen die zijn ring kwijt was,hij bedankte me nogmaals
en overhandigde mij zo een groene fles van Fedde en Foekje uit Friesland.
Tijdens het legen van de fles heb ik dit verhaaltje nog vaak verteld. 

Onmogelijk !!

Vorige week kreeg ik via mail het verzoek om 
een gouden ring met een gouden ketting op te sporen.
Na telefonisch overleg een afspraak gemaakt.
De ring en ketting waren verloren geraakt in een paardenbak,
deze bak is circa 18 bij 9 meter.
Dat was het probleem dus niet,maar wat wel een probleem was!!!
De bak was in een grote schuur,de ondervloer was van beton en
beton is meestal gewapend met ijzeren netten.
Hierop was circa 40cm aarde gestort en daar moest het inliggen.
Tijdens het telefonisch overleg gaf ik al aan dat dit een
zeer moeilijk zo niet een onmogelijke opgave is.
Ik had dit nog niet eerder bij de hand gehad en wou toch graag 
een poging wagen,de uitdaging aangaan.
Zo gezegd zo gedaan en afgereisd naar een plaatsje in oost Groningen.
Ik had twee detectors bij me,ik dacht nog wat de ene niet kan,kan 
de andere misschien wel???
Nou dus niet he,wat ik ook probeerde er was niets uit te krijgen.
De detectors (allebei volledig overspannen en overstuur) instellingen,
alles geprobeerd (in een half uur nog nooit zoveel aan de knoppen gedraaid,
ik voelde me net een discjocky die met een mengpaneel aan de gang was)
Helaas totaal geen resultaat niets nakkes nada,heb de moed op een gegeven
moment opgegeven en mijn spullen weer ingepakt.
(heb nog het advies gegeven om de bovenlaag met een ietwat grovere zeef 
uit te zeven,een andere mogelijkheid kon ik echt niet bedenken)
Nog een lekkere bak koffie gedronken en daarna 
gefrustreerd richting huis vertrokken. 22-01-2008

Jawel, vandaag de hele middag wezen zoeken met mijn broer Kees.

We reden wat rond hier in Nieuw-weerdinge en dus op zoek naar een akker die nog begaanbaar was.

De laatste dagen heeft het hier geregend, nou echt dat was niet leuk meer.

Hier waren alle akkers onbegaanbaar, dus dan maar richting de Hondsrug, lekker hoog en droog.

We zeiden al tegen elkaar, op dit soort akkers ligt nooit veel maar als er wat ligt dan is het raak.

Na ongeveer een uurtje zoeken, kreeg ik een giga mooi geluid in mijn koptelefoon BAMS BINGO !!!!!!

Op een diepte van circa 20centimeter lag een hele vette grote dikke munt mij aan te kijken, de munt is van 1541.

De munt zag na 467 jaar het daglicht weer terug, ik meende zelfs dat de munt naar mij knipoogde ???

foto's van de munt staat bij topvondsten.

Via www.muntenbodemvondsten.nl werd de munt gedetermineerd door collega Bart waarvoor mijn dank !!

De munt word als volgt beschreven

Schitterende vondst: een Thaler, geslagen in naam van Karel V voor de Beierse Vrije stad Kaufbeuren. 

Voorzijde: portret van Karel V en omschrift KAROLVS.V.ROMA(norum).IMP(eratorem).SEM(per).AVGVS(tus). = Karel V, keizer van het (Heilig) Roomse Keizerrijk
Keerzijde: wapen van de stad Kaufbeuren en omschrift: MON(eta):NO(va):CIVITATIS:KAVFBEIRENSIS = nieuwe munt van de stad Kaufbeuren.

materiaal zilver

4 centimeter in doorsnede !!

gewicht 28,1 gram

jaartal 1541

 

inmiddels is de munt aangemeld bij de provinciaal archeoloog van Drenthe dhr W. van der Sanden en natuurlijk bij het

Geldmuseum te Utrecht, drs J.E.L.Pelsdonk (collecties en onderzoek)

Er waren in geheel Nederland tot nu toe maar 5 munten van de stad Kaufbeuren bekend, nu met de mijne erbij dus 6.

groeten Roelof. 

Hallo,

vandaag 12-02-08 weer even aan het zoeken geweest eerst met de detector en daarna gewoon op steentijd werktuigjes.

Daarbij niet erg veel gevonden maar toch nog wel weer een paar leuke dingetjes erbij.

Een zilveren dubbeltje van Koning Willen III uit 1862, helaas in een zeer slechte staat (veel slijtage).

Een paar Willem centen en nog een duit uit Zeeland.

Later in de middag ben ik naar een andere plek gegaan om dus naar voorwerpen uit de steentijd te gaan zoeken.

De plek die ik bezocht had ik al vaker aangedaan, maar na wat fikse regenbuien meende ik dat er weer een goede kans op enkele vondsten was.

Nou ja, ik had gelijk.

Diverse afslagen en een restkernstukje, maar de topper kwam weer tegen het laatst.

Een hele mooie geretoucheerde pijlpunt !!!!

afmeting is circa 25mm X 25mm en de dikte is circa 2mm.

Flinterdun en heel mooi bewerkt. 

Medewerking verleend bij een opgraving te Emmen 

Het was eind mei toen ik uit de nachtdienst naar huis toe reed.

Ik zag aan de kant van de weg die ik altijd rijd een paar grote sleuven die gegraven waren, mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

Dus de auto aan de kant en even rondgekeken, er stond een bouwkeetje, een kraan maar er was niemand aanwezig.

De volgende dag, weer kijken en jawel er waren mensen aan het werk.

Heb toen een praatje gemaakt met de senior adviseur archeologie en haar medewerkers, van het een kwam het ander.

S'middags maar weer vroeg uit mijn bedje (ik kon toch niet slapen) en mijn detector meegenomen.

Ik mocht van hun de proefsleuven afzoeken, helaas in de sleuven helemaal niets van metaal kunnen vinden.

Rond de sleuven vond ik wel wat moderner spul maar dus niets uit de tijd die men daar verwachtte, ook voor hun viel het resultaat tegen men had gehoopt op meer sporen etc etc.

Ze zijn daar nog een paar dagen verder gegaan met het onderzoeken maar helaas het bleef bij heel weinig sporen uit de tijd.

Ondanks de tegenvallende resultaten toch nog weer een leuke ervaring rijker geworden, en leuke contacten gelegd.

Tevens werd mij toegezegd dat als men wederom in deze regio neerstrijkt voor werkzaamheden, ze ook aan mij zouden denken en dat ik dan weer mee mocht helpen met mijn detector.